Frithjof Bertram Larsen


 

Frithjof Bertram Larsen
Født. 1891 - d. 1978  søn af Julius Bertram Larsen udlært som urmagersved hos faderen Julius Bertram Larsen. Efter faderens død i 1935 overtog Frithjof forretningen og førte de stolte traditioner videre. Af værker kan bl.a. nævnes. pausesignalet i Danmarks Radio P1, Gutenberghus, Gammelholtegård  og Søllerød Rådhus og mange flere. Vi har set værknummer 3005.

 

 Pausesignalet i Danmarks Radio var et automatisk zylofon-klokkespil.

     I 1931 fik den dynamiske - og også egenrådige  statsradiofonichef Kammersanger Emil Holm, den idé at der skulle laves et pausesignal, og han bestilte tårnsursfabrikant Fridthjof Bertram-Larsen til at lave et spilleværk, der skulle spille første linie af Det var en lørdag aften. Almindeligvis sagde alle javel når kammerherren havde talt, men tårnursfabrikanten syntes, det var en rigtig dårlig idé. Når en melodistump skal spilles igen og igen, bliver det ulideligt at høre på en uafsluttet verslinie.

Tårnursfabrikanten kontaktede den daværende organist ved Vangede kirke, Jens Peter Larsen (senere professor i musik-videnskab). Denne kom straks til at tænke på den lille melodi i den gamle skånske lovskrift Codex Runicus - Drømte mig en drøm i nat. Den er fra 1300 tallet og er den ældst optegnede danske melodi. Men først og fremmest var den kort og en afsluttet helhed, som ville være meget bedre som pausesignal. Men tårnursfabrikanten turde ikke gå direkte imod kammersangeren, så han fabrikerede spilleværket således at det kunne spille både Det var en lørdag aften og Drømte mig en drøm i nat. Da Emil Holm kom på besøg for at se hvordan det skred fremad med arbejdet, tog tårnursfabrikanten mod til sig og viste at den osse kunne spille den anden melodi, og Emil Holm blev straks begejstret for alternativet.

Det siges, at det var både første og sidste gang Emil Holm lod sig begejstre for andet end egne ideer.

Pausesignalet blev præsenteret første gang d. 28. august 1931, men er i dag  erstattet af et digitalt signal, desværre.
 

 


Det smukke urværk til Søllerød Rådhus hvor glasmontren er tegnet af arkitekt Arne Jacobsen i 1943. Værket er placeret inde i selve byrådssalen. Hvor det indgår som en del af den unikke byrådssal.

 


Tilbage

                                                                 

                                                                  Copyright © 2021   Web-master J. S. Frausing