Jesuskirken i Valby

    Tårnuret i Jesuskirken er ikke helt almindeligt, det skyldes dels at uranlægget er bygget af to gange og dels at slagværket står i en helt anden bygning, nemlig i tårnet der er et selvstændigt bygningsværk opsat noget senere en selve kirken. 

     Gangværket er et pænt rødt støbejernsværk  fremstillet af Bertram Larsen i 1891 og driver en pragturskive udført i glasmosaik anbragt midt på gavlen af kirkefacaden. Da tårnet kom til i 1895 blev uranlægget udbygget med kvarter og timeslagsværk  som blev placeret i tårnet, også dette værk er fremstillet af Bertram Larsen.

     Men hvordan skulle man få det eks. gangværk til at udløse slagene ? Jo, man trak simpelthen en træktang på tværs oppe i luften mellem de 2 bygninger. Det virkede et stykke tid, men når frost og kulde satte ind frøs forbindelsen, og klokkerne blev stumme. Der måtte en anden løsning til.

   Gangværket blev nu forsynet med en kontaktskive, der hvert kvarter kunne slutte strømmen til en magnetspole der blev monteret på slagværket. Magnet-spolen kunne så udløse kvarter og timeslag blot ved hjælp af en simpel ledning mellem de to værker og det virker stadig på denne måde den dag i dag.

 


Glasmosaikskiven set fra orgelsiden


Gangværket fra 1891

Slagværket i tårnet fra1895

Den elektriske udløsnings - mekanisme

 


Næste side
 


 

                                                                 

                                                                  Copyright © 2021   Web-master J. S. Frausing